25 Idea Warna Kabinet Dapur Terkini

Faez July 6, 2023

Kabinet dapur yang dihias dengan teliti akan menjejaskan penampilan dapur. Jika pada kebiasaannya dapur hanya didominasi warna putih, maka tidak salah jika anda ingin memberikan warna lain agar kelihatan menarik.

Anda boleh mulakan dengan menukar warna kabinet dapur terlebih dahulu. Lebih-lebih lagi, dapur adalah salah satu bilik yang menjadi tumpuan dalam rumah. Terdapat banyak perincian dalam pemilihan warna kabinet dapur, bermula dari laci, meja kabinet, dan lain-lain.

Untuk mencipta design yang padu dan sesuai dengan elemen seni bina di sekelilingnya, warna yang harmoni diperlukan. Berikut adalah cadangan warna kabinet dapur terkini.

1. Hitam yang elegan

Penggunaan warna hitam pada kabinet dapur mampu memberi kesan ringkas dan mewah. Lebih-lebih lagi jika ia digunakan pada model set kitche dengan dua kabinet di atas dan di bawah.

Warna hitam pada kabinet dapur mempunyai kesan yang berani, kontras dan dramatik. Warna ini juga boleh digunakan untuk gaya kontemporari atau moden.

Selain itu, hitam dianggap tidak mudah kotor, justeru ia membantu dari segi penyelenggaraan dan kebersihan. Hitam juga boleh digabungkan dengan unsur atau warna lain seperti emas, kayu, warna pastel atau sentuhan retro.

2. Kombinasi dua warna

Warna kabinet dapur terkini seterusnya adalah gabungan dua warna. Tidak seperti monokrom, kabinet dapur ini akan mempunyai perkadaran warna yang berbeza tetapi masih harmoni.

Terdapat beberapa pilihan dalam pemilihan warna. Yang pertama ialah gabungan putih dan kelabu, hijau gelap, atau hitam. Warna putih akan memberi kesan terang manakala warna lain menjadi titik fokus.

Kemudian, warna pastel, seperti kuning mentega dan hijau susu. Gabungan warna pastel dalam kabinet dapur akan mewujudkan rasa gaya bergaya lusuh dan meneutralkan cahaya semula jadi.

3. Biru tenang

Biru dianggap sebagai unsur air yang kehadirannya mampu memberi kedamaian dan ketenangan. Jadi warna biru di dapur disyorkan untuk mengimbangi unsur api.

Terdapat beberapa jenis biru yang boleh digunakan dalam kabinet dapur. Sebagai contoh, biru muda cenderung menjadi terang. Kemudian terdapat biru ungu yang kelihatan seperti ungu dengan rasa feminin.

Bagi yang inginkan kesan elegan, anda boleh menggunakan biru laut atau biru tua. Biru sesuai digunakan dalam pelbagai gaya dapur, seperti moden, Scandinavia atau tradisional.

4. Kayu semula jadi

Warna kayu atau coklat yang digunakan pada kabinet dapur boleh memberi kesan semula jadi. Pilihan warna ini mewujudkan suasana hangat dan memikat di dalam bilik, dengan unsur semula jadi.

Warna kayu adalah sinonim dengan kesan klasik, tetapi itu tidak bermakna ia tidak boleh digunakan pada gaya dapur kontemporari.

Tujuan memberi warna kayu pada kabinet dapur adalah sebagai focal point. Dengan kata lain, warna sebenar kayu boleh digabungkan dengan warna dan bahan lain. Contohnya, warna neutral, aluminium dan besi.

5. Merah menyala

Walaupun ramai yang lebih gemar memilih warna neutral di dapur, namun mencuba warna terang juga boleh menjadikannya lebih menawan. Salah satunya berwarna merah.

Selain memberi penampilan yang berbeza pada dapur, warna merah pada kabinet akan membuatkan suasana dapur terasa lebih ghairah.

Merah juga mudah untuk dicampur dan dipadankan dengan warna lain yang lebih lembut sebagai keseimbangan. Seperti warna pastel atau putih atau dengan unsur semula jadi seperti oak atau marmar. Kalau nak lebih berani, merah pun boleh jadi monokrom.

6. Sage green

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, warna sage green sering menjadi permintaan ramai orang. Warna hijau lembut ini membawa rasa semula jadi ke dalam bilik. Jadi ia menawarkan suasana yang tenang dan segar di dalamnya.

Sage green dianggap menambah selera makan, oleh itu ia sesuai jika digunakan di dapur dan ruang makan. Warna sage green dalam kabinet dapur juga tidak selesa dipandang.

Warna ini juga boleh digunakan pada pelbagai gaya seni bina dapur, dari gaya klasik hingga kontemporari, sama ada ia monokrom atau campuran.

Faez Najmuddin

Mencipta keindahan dan fungsi dalam mereka ruang yang unik dan menarik adalah minat saya. Melalui blog ini, saya berkongsi pandangan dan inspirasi saya dengan anda. Terimakasih telah membaca. :)

    Leave a Comment

    Artikel Terkait