15 Idea DIY Landskap Halaman Rumah

Faez July 6, 2023

Kewujudan landskap tumbuhan di sekeliling rumah sememangnya penting. Kerana selain sebagai hiasan untuk mencantikkan rumah, landskap juga dapat menyegarkan udara dan menjadikan kediaman itu selesa.

Tetapi mengatur landskap taman bukan sekadar memilih tumbuhan dan bahan. Landskap merangkumi pelbagai aspek lain, seperti perancangan spatial, mobilisasi, pengezonan, serta pengoptimuman kawasan tanah.

Itulah sebabnya terdapat banyak halangan yang sering dihadapi semasa membuat landskap halaman terutama bagi penduduk yang tinggal di kawasan bandar. Contohnya, hujan, tanah terhad, intensiti cahaya, dan juga pencemaran.

Jadi lebih kreativiti diperlukan dalam mereka bentuk landskap halaman utama, terutamanya bagi anda yang ingin membuat sendiri. Artikel ini akan membincangkan lebih lanjut mengenai reka bentuk landskap halaman utama Do It Yourself (DIY). Lihat sahaja ulasan berikut.

Apakah yang dimaksud dengan landskap taman?

Maksud landskap merujuk kepada perancangan, penempatan dan pembinaan struktur taman. Mengaplikasikan landskap berguna untuk menjadikan kawasan kosong di luar rumah lebih berfungsi.

Landskap berkait rapat dengan istilah taman iaitu taman yang mempunyai pelbagai unsur sekaligus.

Seperti pokok, bunga, bau semulajadi, dan tumbuhan lain yang mempunyai nilai estetika yang tinggi.

Selain estetika, rupa-rupanya lanskap taman mempunyai banyak faedah, seperti:

  • Meningkatkan nilai hartanah sesebuah rumah
  • Sejukkan rumah dan cipta ruang terbuka hijau
  • Menjadikan mood pemilik rumah lebih baik dan meningkatkan kualiti hidup penduduk
  • Tempat untuk berehat dan berkumpul untuk melakukan aktiviti bersama keluarga, saudara mara atau rakan-rakan.

Selepas memahami landskap dan fungsinya, adalah idea yang baik untuk anda mengetahui inspirasi reka bentuk yang sesuai apabila anda akan DIY landskap halaman utama anda. Beberapa contoh ialah:

1. DIY Landskap Moden Minimalis

Gaya minimalis moden adalah sinonim dengan mengoptimumkan fungsi tanah. Oleh itu, apabila membuat landskap gaya moden minimalis DIY, ia perlu dibuat di kawasan terbuka dengan intensiti cahaya matahari.

Pastikan anda juga memasang bangku dan meja untuk aktiviti luar. Manakala tumbuhan besar boleh diletakkan di dalam pasu dan tumbuhan kecil boleh ditanam terus ke dalam tanah.

2. DIY Landskap Semi-Indoor

Gaya separa dalaman sesuai untuk landskap DIY di belakang atau di tepi rumah dengan keluasan terhad. Landskap ini biasanya akan menghadap tingkap kaca besar yang disambungkan ke salah satu bilik.

Oleh kerana kawasan itu adalah separuh dalam, dinding boleh digunakan untuk tanaman dinding menegak atau ditanam secara berselang-seli. Jangan lupa tambahkan sofa atau bangy kayu.

3. DIY Landskap Berbilang Aras

DIY landskap berbilang aras atau leveling juga sesuai digunakan pada tanah yang tidak terlalu besar. Untuk menambah kesan semula jadi, letakkan panel batu dan kayu semula jadi di atas lantai.

Tumbuhan menegak dibuat untuk menghijaukan satu sudut taman. Perabot yang digunakan juga hendaklah dibuat semula jadi, daripada batu atau kayu. Landskap ini dibuat betul-betul di belakang atau tepi rumah.

4. DIY Landskap Taman Tropika

Malaysia sebagai sebuah negara di kawasan khatulistiwa sebenarnya lebih sesuai jika diwujudkan landskap ala tropika. Suasana yang tenang dan menghijau akan menjadi lebih kukuh dengan kehadiran pokok buluh di sekeliling taman.

Di tengah, buat laluan yang menghubungkan luar dan dalam rumah. Matlamatnya supaya orang ramai yang melalui taman ini dapat merasai sensasi kesejukan tropika.

5. DIY Landskap Dengan Kolam

Membawa rasa sejuk ketika membuat DIY landskap boleh dengan menambah elemen air dalam bentuk kolam hiasan. Ini juga boleh menjadikan suasana taman lebih meriah kerana kedengaran bunyi percikan air.

Letakkan tumbuhan pokok yang berlorek di sekelilingnya untuk menjadikannya lebih tenang ketika berehat di taman. Untuk meningkatkan kefungsian, pasang beberapa kerusi di sekeliling kolam.

Faez Najmuddin

Mencipta keindahan dan fungsi dalam mereka ruang yang unik dan menarik adalah minat saya. Melalui blog ini, saya berkongsi pandangan dan inspirasi saya dengan anda. Terimakasih telah membaca. :)

    Leave a Comment

    Artikel Terkait