25 Design Bilik Tidur Remaja Perempuan Simple & Cantik

Faez July 6, 2023

Mempunyai anak perempuan yang membesar sememangnya satu kebanggaan. Tetapi itu bermakna untuk mendidiknya untuk lebih berdikari. Salah satunya, mungkin adalah untuk membuat bilik tidur perempuan yang berasingan.

Oleh itu, perlu memikirkan reka bentuk terbaik untuk kanak-kanak yang telah meningkat remaja. Selain menjadikannya lebih selesa, ia juga boleh menjadi sarana untuk mendekatkan diri dengan puteri tersayang.

Umumnya, gadis suka perkara yang menonjolkan kelembutan. Jadi jangan terkejut, jika ramai gadis memilih warna lembut, seperti pastel. Bukan itu sahaja, perniagaan aksesori juga akan menyesuaikan watak yang mereka suka atau hobi kegemaran mereka.

Alangkah baiknya jika rekaan yang dibuat juga mengikut konsep ringkas terkini. Jika anda ingin tahu tentang reka bentuk bilik tidur kanak-kanak perempuan yang ringkas, lihat lebih lanjut dalam penerangan berikut.

1. Bilik tidur warna pastel

Salah satu konsep menghias yang popular di kalangan gadis remaja ialah warna pastel. Pastel pada asasnya adalah warna yang mempunyai rupa yang halus dan tidak terlalu mencolok. Warna pastel biasanya biru, merah jambu, hijau, atau kelabu.

Warna pastel boleh dibuat dengan mengecat dinding bilik tidur atau meletakkan perabot dan perhiasan yang mempunyai warna ini. Warna pastel juga mudah dipadankan dalam gaya bilik tidur gadis remaja yang ringkas.

2. Design bilik tidur princess

Perempuan memang suka benda yang kemas dan feminin. Itulah sebabnya bilik tidur itu dibuat secantik mungkin, seperti seorang princess. Walaupun kedengaran agak rumit, ada satu ciri yang memudahkan mereka bentuk bilik ala princess iaitu dominasi warna merah jambu.

Selain itu, mengenali watak princess yang disukai kanak-kanak juga penting untuk menyesuaikan personaliti. Beberapa perkara lain yang perlu difikirkan ialah gabungan corak warna, perabot, dan perhiasan yang akan digunakan.

3. Bilik tidur bernuansa semula jadi

Jika anak perempuan tercinta anda seorang pengembara, maka reka bentuk bilik tidur yang sesuai adalah nuansa semula jadi. Untuk membentangkan ini, cara paling mudah ialah meletakkan tanaman hiasan di dalam bilik tidur.

Kemudian, jika anda ingin berasa lebih semula jadi, katil juga boleh dihias seperti khemah perkhemahan. Bukan itu sahaja, membuat dinding bilik atau perabot yang memaparkan tekstur kayu akan terasa lebih natural. Manakala warna hiasan lain boleh menggunakan ton bumi.

5. Bilik tidur minimalis-moden

Bilik tidur dengan gaya minimalis-moden sesuai untuk remaja perempuan yang ingin kelihatan muda dan penuh bertenaga. Reka bentuk ini juga akan menyerlahkan kemodenan jika ia digabungkan dengan lukisan budaya pop pilihan, serta menjadi focal point bilik.

Bilik tidur moden minimalis ini akan menunjukkan kesan yang lebih bersih dan ringkas. Reka bentuk ini juga diklasifikasikan sebagai tidak terlalu rumit kerana ia menekankan fungsinya, jadi tidak banyak perabot.

6. Reka bentuk bilik tidur Boho

Boho adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan gaya Bohemia. Berbeza dengan reka bentuk minimalis yang tidak menggunakan banyak perkara, gaya ini mempunyai prinsip yang bertentangan. Lebih banyak item, lebih estetik.

Walaupun begitu, itu tidak bermakna gaya bilik tidur ini tidak boleh kelihatan ringkas. Tepat gaya boho yang seiras dengan bahan semula jadi akan memberi kesan yang selesa di dalam bilik. Hiasan yang seiras dengan gaya ini ialah motif macrame dan etnik.

7. Bilik tidur penuh dengan bunga

Bunga adalah simbol kecantikan, sesuatu yang disukai oleh remaja perempuan. Oleh itu, menjadikan bunga sebagai gaya utama dalam bilik tidur adalah pilihan yang tepat. Cara cepat untuk menerapkan gaya ini ke bilik tidur adalah dengan meletakkan kertas dinding bunga di dinding.

Untuk melengkapkannya, pasang juga lukisan bunga yang akan menjadi tumpuan di dalam bilik. Hiasan lain yang juga boleh ditambah ialah bunga kering dan cermin bulat yang cantik.

Faez Najmuddin

Mencipta keindahan dan fungsi dalam mereka ruang yang unik dan menarik adalah minat saya. Melalui blog ini, saya berkongsi pandangan dan inspirasi saya dengan anda. Terimakasih telah membaca. :)

    Leave a Comment

    Artikel Terkait