25+ Idea Hiasan Bilik Tidur Simple dan Cantik

Faez July 6, 2023

Bilik tidur adalah tempat yang dibuat khas untuk berehat. Oleh itu, jangan terkejut jika bilik tidur sentiasa dibuat dengan selesa yang mungkin.

Salah satu usaha untuk memaksimumkan keselesaan katil adalah dengan memilih hiasan yang sesuai, mengikut konsep dan gaya.

Jika ternyata anda merancang untuk menghias bilik tidur anda, berikut adalah beberapa idea hiasan bilik tidur simple dan murah.

1. Wallpaper

Jika anda bosan dengan dinding bilik tidur yang kelihatan polos, memasang wallpaper boleh memberi rasa baru dan menambah estetika.

Gunakan jenis wallpaper pilihan, sama ada kertas, vinil, kain, kerajang, gentian atau gentian semula jadi. Kami mengesyorkan memilih warna dan corak neutral.

Kemudian pasang wallpaper pada semua dinding atau hanya satu bahagian. Selain simple, banyak kertas dinding dijual dengan harga murah.

2. Cermin

Meletakkan cermin di bilik adalah perkara biasa yang perlu dilakukan. Walau bagaimanapun, model cermin yang betul boleh mencantikkan bilik.

Contohnya dengan menggunakan cermin Makara, cermin bulat, cermin bernuansa klasik, atau cermin lantai. Mengikut konsep yang dikehendaki.

Mempunyai cermin di dalam bilik tidur juga boleh membuatkan bilik terasa lebih luas. Jadi ia sesuai digunakan untuk bilik tidur kecil.

3. Meja dan Rak

Selain untuk menyimpan barang, meja juga boleh mencantikkan bilik. Seperti meja malam, meja sisi, atau meja belajar.

Untuk melengkapkannya, cuba pasangkan rak di atasnya, sama ada rak kecil untuk menyimpan barang, rak buku atau rak terapung.

Jika anda inginkan sesuatu yang lebih praktikal, anda juga boleh memasang meja yang dilengkapi dengan rak. Pilih bahan yang sesuai, sama ada kayu atau besi.

4. Lampu

Seterusnya, hiasan bilik tidur yang ringkas dan murah ialah lampu. Bilik tidur dengan lampu yang betul akan menjadikannya lebih selesa.

Terdapat begitu banyak model lampu bilik tidur yang unik. Seperti lampu dinding, lampu meja, lampu lantai, lampu loket, dan lampu projektor.

Lebih-lebih lagi jika warna lampu juga disesuaikan dengan konsep bilik tidur yang diterapkan. Dijamin lebih selesa berada di dalam bilik.

5. Permaidani

Meletakkan permaidani di atas lantai akan memberikan suasana hangat di dalam bilik tidur. Terdapat pelbagai jenis karpet yang boleh digunakan untuk hiasan bilik.

Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk memilih permaidani dengan motif dan warna yang tidak terlalu mencolok. Matlamatnya adalah untuk memberikan kesan santai di dalam bilik.

Manakala material permaidani yang betul juga boleh menambahkan keselesaan. Seperti permaidani baldu atau permaidani yang diperbuat daripada gentian semula jadi.

6. Linen Katil

Linen katil adalah barang yang mesti ada di dalam bilik tidur. Bukan sahaja untuk menjaga kebersihan, linen katil juga sangat mempengaruhi penampilan.

Sebagai contoh, jika anda ingin menjadikan bilik tidur anda berasa mewah, gunakan cadar putih. Jika anda mahukan rasa klasik, gunakan cadar gingham.

Nah, jika anda mahukan rasa yang lebih moden, linen katil berjalur adalah pilihan yang tepat. Warna boleh digabungkan mengikut citarasa.

7. Tanaman Hiasan

Tanaman hiasan yang diletakkan di dalam bilik tidur sangat baik untuk menjaga kesihatan mental. Ia juga boleh digunakan untuk menyegarkan bilik.

Penyelidikan menunjukkan bahawa tumbuhan hiasan di dalam bilik tidur boleh memberi kesan menenangkan dan merangsang tidur. Termasuk mengurangkan kebimbangan.

Terdapat banyak tanaman hiasan untuk dipilih. Seperti Calathea, tumbuhan ZZ, Peace Lily, Philodendron, atau Palm. Tetapi, jangan lupa untuk sentiasa menjaganya!

8. Jam

Untuk tidak melupakan masa dan kemudahan di dalam bilik tidur, menetapkan jam adalah satu kemestian. Lebih-lebih lagi jika ia dilengkapi dengan ciri penggera.

Namun, selain berfungsi untuk menunjukkan masa, pemasangan jam memberikan kesan estetik pada sesebuah bilik. Sama ada jam meja atau jam dinding.

Jika anda tidak mahu terganggu dengan detik jam, cuba jam tickless atau jam digital. Laraskan juga warna dan bahan jam yang anda pilih.

Faez Najmuddin

Mencipta keindahan dan fungsi dalam mereka ruang yang unik dan menarik adalah minat saya. Melalui blog ini, saya berkongsi pandangan dan inspirasi saya dengan anda. Terimakasih telah membaca. :)

    Leave a Comment

    Artikel Terkait