25 Idea Corak Dinding Bilik Tidur

Faez July 6, 2023

Cat dinding memang mempunyai pengaruh yang kuat terhadap suasana bilik terutama berkaitan emosi penghuni. Selain memberi kesan estetik pada bilik, cat dinding di dalam bilik tidur juga perlu menggunakan warna yang sesuai.

Ini berguna supaya bilik boleh membawa ketenangan dan baik untuk kesihatan. Selain itu, fungsi bilik tidur itu sendiri adalah tempat untuk berehat dan menghilangkan tekanan. Bukan itu sahaja, kerana terdapat juga beberapa warna yang mampu membangkitkan kegembiraan.

Oleh itu, pemilihan warna cat dinding di dalam bilik tidur adalah penting untuk dipertimbangkan. Kemudian warna apa yang sesuai untuk bilik tidur? Berikut adalah cadangan untuk warna cat terbaik untuk dipilih.

1. Corak Neutral

Warna neutral adalah warna yang berfungsi sebagai latar belakang untuk bilik dengan warna lembut. Warna ini mudah digabungkan dengan warna lain yang lebih kuat. Oleh itu, warna ini mudah digunakan oleh pemula, kerana ia sesuai digunakan dalam hampir semua jenis gaya bilik tidur.

Terdapat beberapa warna neutral, yang biasa dikenali, iaitu hitam dengan kesan elegan dan putih yang kelihatan bersih, steril, dan sejuk. Selain dua warna ini, terdapat beberapa warna neutral lain yang tidak kurang menawannya seperti kelabu, warm ivory, taupe, merah jambu salmon, dan hijau kelabu gelap.

2. Corak Pastel

Secara umum, warna pastel ialah definisi yang digunakan untuk menggambarkan skema warna palet cahaya, polos, terang, tetapi masih lembut pada mata. Setiap warna juga mempunyai makna psikologi yang berbeza, jadi ia mesti disesuaikan dengan pengguna dan konsep bilik.

Warna ini mula berkembang pesat pada abad ke-18 dan sehingga kini popularitinya telah melonjak naik. Berikut adalah beberapa contoh warna pastel. Merah jambu pastel melambangkan persahabatan, dan penjagaan. Jingga, simbol kehangatan dan keseimbangan. Ungu bermaksud kreativiti dan kekayaan.

3. Earth tone

Earth tone adalah skema warna yang mempunyai banyak makna dan sering dikaitkan dengan alam semula jadi. Secara ringkas, earth tone sebenarnya merujuk kepada sebarang warna yang mengandungi sedikit coklat, yang mewakili bumi.

Walau bagaimanapun, earth tone juga boleh merujuk kepada warna semula jadi lain, yang boleh didapati di alam semula jadi. Seperti warna daun hijau, langit cerah atau awan kelabu, dan warna matahari. Palet warna ini mampu mewujudkan suasana mesra dan mesra. Nada bumi datang daripada mencampurkan dua warna pelengkap atau menggabungkan warna tulen dengan neutral.

4. Corak Ceria

Ramai yang beranggapan, pengilat warna ceria di dalam bilik tidur mampu membuatkan penghuninya berasa lega, lebih-lebih lagi jika ia diterapkan pada bilik kecil. Andaian ini benar tetapi boleh juga salah, kerana ia bergantung kepada kemahiran dalam menggabungkan warna.

Terdapat beberapa warna ceria kegemaran yang sesuai untuk digunakan di dalam bilik tidur. Yang pertama ialah hijau pudina yang mencerminkan kedamaian dan ketenangan. Kemudian warna tangerine yang nampak kuat. Tentera laut dengan kesan sejuk. Kemudian ada warna merah jambu ceri yang sinonim dengan kewanitaan dan kelembutan

5. Corak Wallpaper

Selain menggunakan warna polos, bilik tidur juga ditambah dengan kertas dinding bagi membawakan suasana dan corak yang diingini. Seperti menerapkan corak geometri pada bilik yang mencipta rasa kontemporari. Sama ada heksagon, abstrak, hingga kertas dinding 3D dengan kontras visual dan tekstur yang menyerlah.

Corak seterusnya yang boleh digunakan ialah bintik hitam ala Dalmatian. Kemudian ada motif bunga yang memberi kesan feminin atau daun palma asli. Anda juga boleh mengaplikasikan motif ombak Jepun dengan rasa pantai. Akhir sekali ialah motif marmar yang elegan.

Faez Najmuddin

Mencipta keindahan dan fungsi dalam mereka ruang yang unik dan menarik adalah minat saya. Melalui blog ini, saya berkongsi pandangan dan inspirasi saya dengan anda. Terimakasih telah membaca. :)

    Leave a Comment

    Artikel Terkait