25 Design Ruang Tamu Rumah Kampung Kayu

Faez July 6, 2023

Hiasan tidak boleh hilang dari tempat tinggal, termasuk rumah kampung kayu. Jadi walaupun rumah yang anda diami masih tradisional, dengan hiasan yang betul, anda tetap akan mendapat keselesaan.

Bahagian dalaman tradisional rumah kampung kayu menekankan perwatakan yang tenang dan teratur. Lebih-lebih lagi, jika ia dilengkapi dengan perabot vintaj atau lampau, maka kesan yang bersahaja akan muncul lebih banyak lagi. Rumah kampung juga jauh dari formal, jadi lebih santai.

Ini adalah sesuatu yang tidak boleh didapati dalam elemen design moden dan eklektik. Kemudian apakah jenis hiasan yang sesuai untuk diterapkan pada ruang tamu rumah kampung kayu? Ini ulasan penuh.

1. Model Perabot

Menghias perabot di ruang tamu rumah kampung kayu harus dipilih yang memaparkan banyak sifat semula jadinya. Seperti perabot yang diperbuat daripada kayu, buluh, batu, logam, atau rotan.

Di samping itu, rumah kampung yang cenderung mempunyai rasa tradisional berkait rapat dengan seni bina rustic, yang bermaksud berkarat atau kuno. Jadi biasanya perabot yang digunakan tidak dicat atau disiapkan dengan banyak. Ia bertujuan untuk mendedahkan garis vernakular dan tekstur semula jadi bahan yang digunakan.

Prinsip lain dalam menghias rumah kampung kayu adalah mengutamakan ruang komunal. Oleh itu, ruang tamu direka agak luas dan perabotnya juga disusun secara simetri atau berpasangan.

2. Pemilihan Warna

Pemilihan warna di ruang tamu kampung kayu juga penting untuk dilakukan. Biasanya warna yang digunakan adalah warna tanah yang lembut dan lembut. Contohnya, coklat, kuning air, merah marun, dan sebagainya. Walaupun kadang-kadang warna terang dan gelap juga boleh digunakan.

Hiasan ruang tamu tradisional akan menggunakan skema warna yang lebih neutral. Dinding biasanya akan menggunakan warna yang lebih terang manakala warna yang lebih tajam digunakan sebagai salutan atau lantai.

Walau bagaimanapun, penampilan keseluruhan akan kelihatan monokrom dengan titik fokus di beberapa bahagian bilik. Jadi tidak akan ada warna kontras yang kelihatan meriah dan sesak. Keharmonian adalah prinsip warna dalam deko rumah kayu kampung.

3. Aksesori

Aksesori di rumah kayu kampung boleh memberi kesan romantik. Terutama jika anda menggunakan aksesori bernilai seni klasik atau barangan bersejarah. Seperti lukisan, barangan antik, ukiran kayu, tembikar, atau permaidani. Kaca juga boleh diletakkan di ruang tamu kampung kayu kerana ia boleh menjadikan bilik kelihatan luas.

Aksesori yang digunakan juga biasanya mempunyai reka bentuk yang licin dan melengkung atau mempunyai motif tertentu. Ini pada asasnya untuk mewujudkan keadaan tertib, konsisten dan terperinci.

Satu lagi aksesori yang tidak boleh dilepaskan ialah pencahayaan. Candelier dengan cahaya kuning dipilih kerana ia menghasilkan kesan malap dan hangat. Sebagai pelengkap tanaman hiasan, ia juga sesuai dipasang sebagai aspek semula jadi.

4. Reka bentuk alternatif

Selain hanya bergantung kepada reka bentuk tradisional yang mudah dan tepat untuk diaplikasikan pada rumah kayu kampung.

Terdapat juga beberapa reka bentuk alternatif untuk dipilih. Berikut ialah beberapa cadangan reka bentuk:

a. Traditional Minimalist

Konsep traditional minimalist adalah untuk menggabungkan reka bentuk kayu kampung yang ringkas dengan gaya seni bina minimalis. Hasilnya, gaya ini menekankan kesederhanaan, fungsi, dan keberkesanan serta faktor ekonomi daripada hiasan yang digunakan.

Oleh itu, dalam gaya traditional minimalist, perhiasan akan lebih terhad dan akan menekankan komposisi bidang geometri. Hiasan ini akan menjadi agak mencabar kerana reka bentuk minimalis cenderung anti-hiasan. Sebaliknya, reka bentuk tradisional itu sendiri mempunyai lebih banyak perhiasan.

b. Mixed

Berbeza dengan konsep minimalis yang mengetepikan perhiasan di dalam bilik, gaya mixed menggabungkan suasana klasik dengan gaya moden. Akibatnya, gaya ini membentangkan ingatan masa lalu dalam keadaan sekarang.

Selain itu, konsep campuran juga tidak terhad kepada budaya tradisional kerana ia mengambil gaya dari negara lain atau antarabangsa. Walaupun titik fokus yang dipaparkan adalah hiasan klasik, gaya mixed akan terasa lebih dinamik. Ia juga boleh digabungkan dengan konsep futuristik, seperti teknologi pintar.

Faez Najmuddin

Mencipta keindahan dan fungsi dalam mereka ruang yang unik dan menarik adalah minat saya. Melalui blog ini, saya berkongsi pandangan dan inspirasi saya dengan anda. Terimakasih telah membaca. :)

    Leave a Comment

    Artikel Terkait