25+ Idea Deco Ruang Tamu Moden

Faez July 6, 2023

Ruang tamu adalah area pertama yang memberi kesan daripada seluruh isi rumah. Ruang ini ialah tempat menerima orang ramai yang berkunjung ke rumah atau sekedar santai bersama keluarga.

Sebab itu, design dan hiasan ruang tamu ialah penting. Selain merancang bentuk bilik yang cantik, pemilihan warna dan perabot juga memiliki peranan penting dalam mewujudkan suasana di ruang tamu.

Ingin tahu hiasan ruang tamu yang estetik dan selesa, lihat sahaja ulasan berikut hingga akhir.

1. Homey Earthtone

Kesan homey akan diperoleh dengan mencampur dan memadankan warna semula jadi atau warna tanah. Bermula dari warna bilik, perabot seperti meja dan sofa, hinggalah kepada perhiasan lain.

Hiasan ini mudah digunakan untuk mana-mana model rumah. Sebagai pelengkap, letak juga tanaman hiasan.

2. Deco tropika dengan unsur kayu

Tropika adalah sinonim dengan sentuhan semula jadi yang menarik di dalam bilik. Salah satu cara untuk mempersembahkannya adalah dengan memperbanyakkan unsur kayu.

Contohnya, dengan memasang vinil kayu di lantai atau dinding. Juga gabungkan dengan warna semula jadi lain, seperti hijau.

3. Gaya minimalis dan ringkas

Untuk mempersembahkan gaya minimalis sebenarnya tidak akan terlalu sukar. Kerana pada dasarnya gaya ini tidak memerlukan banyak hiasan, kesederhanaan adalah kuncinya.

Letakkan beberapa perabot berfungsi dan perhatikan warna yang digunakan, sebaik-baiknya warna neutral, seperti hitam atau putih.

4. Dinding kaca besar

Jika secara kebetulan kedudukan rumah itu menghadap pemandangan yang indah, maka tidak ada salahnya untuk melengkapkan hiasan dengan dinding kaca yang besar.

Laraskan kedudukan sofa sebaik mungkin supaya pandangan jelas kelihatan. Jangan lupa untuk menghiasi ruang tamu dengan hiasan berwarna kontras.

5. Nuansa Bohemian

Nuansa bohemian pada masa ini agak popular dengan orang ramai. Biasanya konsep ini sering disebut sebagai hiasan aesthetic.

Ini disebabkan oleh penggunaan beberapa elemen paparan yang unik. Seperti lukisan, kaca macrame, tumbuhan kering, rotan, dan permaidani motif etnik.

6. Ruang tamu yang panjang

Termasuk dalam gaya minimalis, hiasan tetamu yang memanjang juga biasa digunakan pada rumah kecil untuk meminimumkan sekat.

Kedudukan sofa diletakkan di kiri dan kanan bilik, manakala meja berada di antara keduanya. Pilih warna terang untuk keselesaan.

7. Tema monokrom

Seperti namanya, monokrom bermaksud menggunakan hanya satu warna dominan. Untuk memberi kesan kontras, hanya bermain dengan ketajaman warna.

Supaya tema ini dapat dimaksimumkan, kedudukan perabot mestilah disusun dengan baik dan selaras dengan warna yang dipilih.

8. Vintage

Vintage atau klasik memang menjadi salah satu hiasan bilik yang sentiasa ada. Untuk membawa tema ini ke ruang tamu, cuba teroka dengan objek peringatan atau antik.

Jika anda ingin menambah kesan moden, campurkan warna dan bahan yang digunakan seperti perabot kayu contohnya.

9. Lukisan dinding

Memaparkan lukisan di ruang tamu adalah sesuatu yang biasa dan digunakan secara meluas dalam hiasan. Lebih-lebih lagi jika anda sangat menyukai seni.

Untuk menyerlahkan lukisan dinding yang mesti dipertimbangkan ialah susun atur. Kemudian pilih jenis lukisan yang hendak dipaparkan.

10. Colorful ceria

Satu lagi hiasan ruang tamu yang tidak kurang menariknya ialah berwarna-warni atau colorful. Tema ini cenderung untuk memberi kesan ceria pada bilik.

Tetapi jangan salah, bukan sebarang warna boleh digabungkan. Cuba pilih beberapa warna kontras dan satu warna utama. Contohnya, kuning, biru dan merah.

Faez Najmuddin

Mencipta keindahan dan fungsi dalam mereka ruang yang unik dan menarik adalah minat saya. Melalui blog ini, saya berkongsi pandangan dan inspirasi saya dengan anda. Terimakasih telah membaca. :)

    Leave a Comment

    Artikel Terkait