15 Idea Warna Cat Ruang Tamu Yang Sejuk

Faez July 6, 2023

Ruang tamu yang sejuk sudah tentu menjadikan suasana lebih selesa. Terutama bagi kawasan perumahan yang terletak di khatulistiwa.

Selain menggunakan penghawa dingin atau kipas untuk menangani udara panas, warna cat ruang tamu juga memberi kesan. Contohnya, warna terang boleh memantulkan haba yang masuk ke dalam bilik. Manakala warna gelap boleh menyerap haba.

Oleh itu, warna cat ruang tamu yang sejuk biasanya cerah. Berikut adalah beberapa cadangan untuk warna cat yang betul untuk menjadikan ruang tamu selesa.

1. Sage green

Sage green adalah warna kelabu kehijauan yang menyerupai warna daun sage. Berbeza dengan warna hijau pada umumnya yang cenderung kelihatan cerah, sage green mempunyai rasa yang lebih lembut dan tenang. Kod warna sage green ialah:

 • Hex #9dc183
 • RGB (157, 193, 131)

Sage green kembali muncul mewarnai dunia dalaman sejak kebelakangan ini. Menurut beberapa pakar, sage green mampu menyerlahkan perasaan berada di alam liar.

Oleh itu, warna ini mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan mental dan ketenangan. Sage green sesuai digabungkan dengan warna putih, kelabu, merah, kuning, merah jambu, atau biru.

Biasanya hijau Sage digunakan pada bilik dengan gaya Jepun.

2. Kuning air

Kuning air adalah warna yang diinspirasikan daripada produk semulajadi iaitu tenusu. Warna pucat warna ini diperoleh daripada putih dengan sedikit kuning. Dalam seni, warna ini digunakan sebagai asas untuk warna kulit dan dipanggil nudish. Kod warna ialah:

 • Hex #fffdd0
 • RGB (255, 253, 208)

Warna kuning air dalam bahasa Inggeris dirujuk sebagai cream dan tergolong dalam kategori warna pastel. Warna ini melambangkan fleksibiliti, kebolehpercayaan dan ketenangan.

Kerana warna ini mengekalkan neutraliti, ia boleh menyesuaikan diri dengan mana-mana jenis dan situasi warna. Jadi warna ini sesuai untuk mereka yang ingin bermain selamat dan pelbagai fungsi.

Kebanyakan warna kuning air digunakan dalam ruang tamu gaya Bohemian atau shabby chic.

3. Biru lembut

Biru adalah warna yang dianggap sebagai penjelmaan unsur air. Jika warna biru default kelihatan mencolok maka ia berbeza daripada biru lembut atau serenity. Warna ini diperoleh daripada campuran biru dan putih dengan sentuhan merah. Kodnya ialah:

 • Hex #b3cee5
 • RGB (179, 206, 229)

Serenity melambangkan kedamaian dan ketenangan. Warna ini termasuk dalam Pantone pada tahun 2016 dan dianggap mampu membawa kelonggaran dalam kehidupan yang serba pantas.

Serenity sesuai digandingkan dengan pink. Kedua-duanya memberi kesan kestabilan dan keselamatan. Serenity juga sesuai dengan warna tengah lain seperti coklat muda, atau hijau pastel dan kuning.

Serenity biasanya digunakan pada ruang tamu gaya Scandinavia

4. Kuning pastel

Kuning pastel adalah warna kuning pucat yang kadang-kadang disebut sebagai lemon. Walaupun kedua-dua warna itu sebenarnya berbeza, terutamanya dalam rajah heks, yang sering menjadi rujukan untuk pereka. Kod warna kuning pastel ialah:

 • Hex #fdfd96
 • RGB (253, 253, 150)

Seperti warna pastel yang lain, kuning pastel berasal daripada gabungan warna cat kuning menjadi cat asas putih. Warna ini lebih lembut dan halus daripada warna kuning lalai.

Selalunya, kuning pastel akan kelihatan feminin dan romantis. Walaupun begitu, warna ini termasuk dalam kategori neutral jantina. Kuning pastel dalam psikologi dianggap membangkitkan semangat dan optimisme.

Oleh kerana warna ini pucat, ia perlu digabungkan dengan warna yang lebih kuat.

7. Off white

Putih sememangnya menjadi pilihan yang pasti jika digunakan di dalam bilik terutama untuk mengelakkan suasana panas. Ternyata putih juga mempunyai beberapa klasifikasi. Seperti warna off white yang sedikit berbeza dengan warna putih tulen. Kod warna ialah:

 • Hex #f5f5f5
 • RGB (245, 245, 245)

Putih adalah salah satu warna pertama yang digunakan dalam seni. Off white itu sendiri juga mempunyai sejarah yang panjang, terutamanya untuk merujuk kepada warna putih yang lebih pucat. Warna ini biasanya merujuk kepada warna gading atau vanila.

Malah label terkenal daripada pereka dunia, Virgil Abloh menggunakan nama Off-White sebagai nama jenamanya. Warna ini biasanya melambangkan kedamaian, kebersihan, dan kesucian.

Off white biasanya digunakan dalam gaya bilik minimalis.

Faez Najmuddin

Mencipta keindahan dan fungsi dalam mereka ruang yang unik dan menarik adalah minat saya. Melalui blog ini, saya berkongsi pandangan dan inspirasi saya dengan anda. Terimakasih telah membaca. :)

  Leave a Comment

  Artikel Terkait