25 Idea Design Rumah Simple

Faez July 6, 2023

Rumah adalah keperluan utama manusia. Permintaan yang tinggi membuatkan harga rumah terus melambung dari semasa ke semasa. Ramai orang mengatasi ini dengan membuat rumah yang ringkas. Matlamatnya tidak lain adalah untuk menjimatkan bajet. Malah pada hari ini, ramai pemaju perumahan juga membuat rumah bergaya minimalis.

Model rumah yang ringkas sudah menjadi lumrah pada zaman sekarang. Namun, tidak semua rumah ringkas boleh kelihatan menarik jika tidak direka dengan penuh perancangan. Atas sebab ini, artikel ini akan memberikan cadangan untuk idea design rumah simple.

1. Memahami Design Rumah Simple

Design rumah simple atau yang dikenali sebagai minimalis sebenarnya adalah sebahagian daripada gaya hidup. Jadi, bukan sahaja kerana tanah yang terhad atau hanya menekan bajet. Gaya hidup minimalis banyak dipengaruhi oleh falsafah Zen Jepun.

Terdapat andaian bahawa semakin sedikit barang, perabot, atau objek yang digunakan, semakin selesa seseorang itu dalam kehidupan seharian. Tidak hairanlah kebanyakan rumah minimalis menggunakan bahan dan perhiasan yang ringkas dan tidak banyak bermain dengan warna. Perabot yang diletakkan di dalamnya juga terhad.

2. Design Rumah Modern Simple

Inspirasi design rumah simple pertama ialah gaya moden atau biasa dikenali sebagai modern minimalist. Gaya reka bentuk ini berdasarkan dua faktor penting, iaitu, ruang peribadi dan reka bentuk yang dipengaruhi oleh persekitaran sekeliling. Dalam erti kata lain, gaya moden minimalis menekankan kesederhanaan dan keanggunan.

Untuk mencipta kesan ini, terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan. Seperti kefungsian, warna neutral, menunjukkan tekstur bahan semula jadi, meningkatkan kaca, ruang terbuka, menggunakan perabot pelbagai fungsi, termasuk menambah hiasan atau tumbuhan hiasan.

3. Design Rumah Kampung Simple

Idea design rumah simple seterusnya ialah gaya kampung atau ia juga boleh dipanggil istilah minimal traditional. Gaya ini muncul pada pertengahan abad ke-20 di AS. Biasanya gaya ini menggabungkan unsur-unsur rumah tradisional seperti Kolonial Amerika, Colonial Revival, Gaya Tudor, atau unsur kearifan tempatan. Sebagai contoh, dalam budaya Melayu, terdapat rumah bertapak.

Oleh itu, dalam reka bentuk rumah kampung yang sederhana, banyak mengekalkan aspek tradisional. Seperti bahan kayu yang dominan. Pun begitu, faktor kesederhanaan dan keanggunan juga perlu ditonjolkan. Contohnya dengan membuat bumbung yang ringkas, tingkap kecil, dan tidak banyak hiasan.

4. Petua dan Cara Membuat Rumah Simple

Namun ternyata, membina rumah simple juga tidak semudah yang dibayangkan. Walaupun kesannya ringkas dan mudah untuk diterapkan, ada beberapa perkara yang tidak boleh dipandang remeh sama ada anda ingin membina rumah sendiri atau membelinya daripada pemaju perumahan. Antaranya ialah:

a. Keadaan tanah

Pemahaman tentang keadaan tanah adalah penting sebagai persediaan untuk membina rumah di atasnya. Sekiranya tanah longgar, pemadatan diperlukan. Sekiranya tanah basah atau bersempadan dengan sungai, perlu membina benteng. Manakala jika tanah lebih rendah daripada jalan, ia mesti diisi terlebih dahulu.

b. Saiz dan pelan bilik

Keluasan tanah yang akan dibina oleh rumah tersebut sangat mempengaruhi saiz dan pelan bilik tersebut. Supaya anda boleh tahu bilik apa yang akan dibina serta lokasinya. Ia juga boleh membantu mengawal pencahayaan dan akses antara bilik. Saiz dan pelan bilik juga membantu dalam menganggarkan bajet.

c. Perancangan talian pemasangan elektrik dan air

Selepas saiz dan pelan lantai bilik siap, langkah seterusnya ialah merancang laluan pemasangan elektrik dan air. Ini akan membantu dalam menjadikan talian kuasa lebih cekap dan berkesan serta mengelakkan litar pintas. Selain itu, laluan air yang dirancang juga penting. Contohnya, kawal air masuk dan keluar.

d. Bahan binaan

Penyelidikan mengenai bahan binaan adalah penting untuk mengetahui kualiti, penyelenggaraan, dan estetika bangunan. Sebagai contoh, dengan mengetahui jenis bahan yang digunakan, kerana ia akan membantu dalam mengekalkan bangunan apabila ia digunakan. Lebih baik bahan, lebih mudah untuk menjaganya.

Faez Najmuddin

Mencipta keindahan dan fungsi dalam mereka ruang yang unik dan menarik adalah minat saya. Melalui blog ini, saya berkongsi pandangan dan inspirasi saya dengan anda. Terimakasih telah membaca. :)

    Leave a Comment

    Artikel Terkait