21+ Idea Deco Dapur Kecil & Cantik untuk Rumah Flat

Faez July 6, 2023

Membina bilik kecil berguna untuk menjimatkan kos, terutamanya jika anda mempunyai tanah yang terhad. Kerana pada masa ini, kebanyakan pemaju perumahan menawarkan reka bentuk rumah minimalis.

Namun, walaupun ruang dapur yang dibina kecil, dengan pelarasan dan perancangan yang betul, semuanya dapat dimaksimumkan. Baik dari segi fungsi maupun estetika juga.

Caranya adalah dengan menentukan hiasan yang betul. Lihat sahaja inspirasi reka bentuk dapur kecil murah yang mudah seperti berikut:

1. Kitchen Set Pelbagai Fungsi

Sebagai salah satu bilik penting dalam rumah, dapur mestilah dapat berfungsi secara optimum. Walau bagaimanapun, kadangkala bilik kecil mempunyai batasan, seperti hanya boleh menggunakan satu kawasan dinding.

Untuk mengatasinya, kitchen set pelbagai fungsi adalah pilihan yang tepat. Set dapur ialah unit perabot dan peralatan dapur moden dalam bentuk kabinet. Biasanya set dapur akan dilengkapi dengan kabinet, laci, dan rak terbuka.

Kitchen set pebagai fungsi juga biasanya dilengkapi dengan dapur terbina dalam, ketuhar, peti sejuk, atau sinki untuk mencuci peralatan dapur. Jadi, walaupun hanya menggunakan satu bahagian dinding, fungsinya lengkap.

Selain itu, untuk mencantikkan bilik, kitchen set boleh diberi sentuhan warna yang sesuai. Bukan itu sahaja, untuk menambahkan kesan estetik penambahan hiasan dan perabot minimalis lain juga boleh dilakukan. Contohnya, dengan menambahkan tumbuhan hidup, rak rempah atau penyangkut pelbagai fungsi.

2. Dapur Letter L

Jika terdapat dua bahagian dinding yang boleh digunakan di ruang dapur kecil, maka hiasan dapur Letter L adalah pilihan yang tepat. Sama ada ia dibuat secara kekal atau dengan model set dapur.

Dapur yang menggunakan reka bentuk Letter L boleh meningkatkan fungsi dalam menangani ruang yang terhad. Kerana di satu sisi anda boleh meletakkan dapur atau ketuhar, dan di sisi lain anda boleh meletakkan peralatan dapur atau sinki.

Untuk lebih leverage, pemasangan rak atau kabinet yang tergantung di atasnya juga boleh dilakukan. Selain itu, kabinet atau laci juga boleh ditambah di bahagian bawah. Jadi, walaupun ruang dapur kecil, ia boleh dimaksimumkan.

Nah, jangan lupa, untuk menambah estetika bilik, dapur Letter L boleh diberi sentuhan warna dan hiasan. Sudah tentu anda perlu menyesuaikan diri dengan konsep keseluruhan. Contohnya, dengan menambah kayu, seramik atau melamin.

3. Reka Bentuk Open Kitchen

Open Kitchen atau dapur terbuka adalah reka bentuk yang sesuai untuk diaplikasikan pada bilik kecil. Kerana pada asasnya bilik yang dijadikan Open Kitchen tidak mempunyai penghalang dengan bilik lain. Sebagai contoh, dengan menggabungkan dengan ruang makan atau ruang keluarga.

Open Kitchen mampu memberikan rasa tidak formal dan keakraban peribadi. Satu lagi kelebihan reka bentuk Open Kitchen ialah ia memberikan lebih banyak kebebasan bergerak, peredaran udara yang lancar dan pencahayaan yang optimum.

Reka bentuk Open Kitchen juga boleh disesuaikan dengan pelbagai konsep bilik atau dalaman. Iaitu, reka bentuk ini boleh digunakan dalam konsep minimalis, klasik, Scandinavia, tropika, perindustrian, dan sebagainya.

Untuk menambah kesan estetik, Open Kitchen biasanya akan dilengkapi dengan bangku bar, candelier atau tumbuhan hidup. Open Kitchen ini akan menjadi lebih menarik jika ia dibina menghadap ke luar atau tingkap.

4. Parallel Kitchen

Parallel Kitchen atau Galley Kitchen ialah susun atur di mana kabinet atau kabinet dan meja di dapur dipasang dalam dua garisan selari lurus. Ia biasanya digunakan pada dua dinding bertentangan dan membentuk koridor di antara mereka.

Parallel Kitchen memang sesuai diaplikasikan pada bilik yang sempit, untuk menjimatkan ruang. Kerana ia juga boleh berfungsi untuk menyambung dua bilik. Satu lagi kelebihan Parallel Kitchen ialah ia membolehkan beberapa orang bekerja di dapur sekaligus.

Contohnya, seorang menggoreng makanan dan seorang lagi menyediakan pencuci mulut. Selain itu, Parallel Kitchen ini juga boleh menyesuaikan diri dengan pelbagai gaya dalaman bilik. Lebih-lebih lagi jika diberi sentuhan warna dan hiasan yang betul.

Untuk menambah rasa bilik, Parallel Kitchen boleh dilengkapi dengan hiasan tambahan. Seperti permaidani diletakkan di tengah koridor, tanaman hiasan di atas meja, hingga seramik bercorak di dinding.

Faez Najmuddin

Mencipta keindahan dan fungsi dalam mereka ruang yang unik dan menarik adalah minat saya. Melalui blog ini, saya berkongsi pandangan dan inspirasi saya dengan anda. Terimakasih telah membaca. :)

    Leave a Comment

    Artikel Terkait