15 Idea Landskap Taman Mini yang Ringkas & Mudah

Faez July 6, 2023

Walaupun menyediakan ruang luar yang kecil boleh jadi mencabar, ia pasti boleh dicapai. Ia menarik dan cantik apabila anda dapat menghias rumah anda dengan tumbuh-tumbuhan yang berlainan, tetapi anda tidak harus memandang rendah tentang usaha dan masa yang diperlukan untuk menjaga taman mini tersebut.

Jika anda sedang memikirkan tentang membina sebuah taman mini di rumah anda tetapi tidak pasti bagaimana untuk memulakannya, berikut ialah 5 petua yang ringkas dan mudah untuk anda bermula.

Tetapkan Bajet Anda

Anda harus mengambil perhatian tentang jumlah perbelanjaan untuk bahan-bahan yang akan diperlukan. Perancangan harus dibuat terlebih dahulu untuk mendapatkan alat dan bahan yang betul.

Namun, perbelanjaan untuk pembangunan taman mini anda boleh dibuat secara beransur-ansur. Anda boleh membina taman anda sedikit demi sedikit, melalui percubaan dan pemerhatian.

Jika anda mempunyai bajet yang kecil, anda boleh mengitar semula bahan dari rumah untuk mengurangkan kos. Contohnya, anda boleh menggunakan tin, bekas dan botol sebagai pasu untuk tanaman anda.

Cari Ruang Yang Sesuai

Ruang yang tersedia untuk taman mini anda adalah faktor yang paling penting untuk perkembangan tumbuh-tumbuhan anda.

Ruang anda menentukan faktor seperti cahaya matahari yang diterima oleh tumbuhan dan saiz ruang yang diperlukan untuk ia berkembang.

Tambahan pula, tumbuhan yang berbeza memerlukan jumlah cahaya matahari yang berbeza.

Oleh itu, anda harus mengenali jumlah cahaya matahari yang memasuki rumah anda supaya anda boleh membeli tumbuhan yang sesuai.

Kesimpulannya, elakkan membina taman anda di kawasan yang kurang cahaya matahari.

Tambah Pokok Bunga

Bunga boleh mencantikkan ruang anda dengan pelbagai warna. Anda boleh memilih tema warna kegemaran anda dan mengulangi warna pelbagai tumbuhan yang berbeza untuk mencapai taman yang indah.

Selain menanam bunga, anda juga boleh menanam herba, sayur-sayuran dan buah-buahan yang akan memberi anda bunga yang indah. Ini termasuk daun bawang, selasih, rosemary dan lain-lain.

Pastikan Ia Sederhana

Tumbuhan yang berlebihan akan menyebabkan ruang anda sempit dan kelihatan tidak kemas. Anda juga harus elakkan menggunakan terlalu banyak bahan yang berbeza. Anda boleh menanam beberapa tumbuhan di dalam rumah dan menyebarkannya ke kawasan rumah yang sesuai dengan keadaan cahaya.

Contohnya, tumbuhan pakis memerlukan kelembapan dan keadaan cahaya yang lebih rendah di kawasan dalaman, manakala ia mungkin mengambil terlalu banyak ruang di luar rumah.

Akhir sekali, anda boleh menggunakan ruang tegak seperti dinding, pagar, bekas dan bakul tergantung untuk memaparkan tumbuhan anda dan mengosongkan ruang lantai di balkoni yang kecil.

Gunakan Fabrik Landskap

Fabrik landskap ialah tekstil sintetik yang diletakkan di atas kawasan penanaman untuk mengelakkan tumbuhan rumpai. Ia akan menghalang cahaya matahari yang diperlukan untuk benih rumpai bercambah.

Anda perlu memotongkan beberapa lubang dalam fabrik tersebut untuk memasukkan tumbuhan taman anda.

Kemudian, fabrik itu boleh ditutup dengan sungkupan untuk menyembunyikannya. Air akan mengalir terus ke tanah di bawahnya kerana fabriknya berliang.

Apabila anda menanam sekumpulan pokok renek landskap, letakkan beberapa kain dan potong lubang untuk menanam pokok renek anda.

Tumbuhan anda tidak akan ada sebarang rumpai selama bertahun-tahun.

Namun, fabrik landskap tidak sesuai untuk tumbuhan yang terlalu rapat antara satu sama lain dan tidak praktikal untuk tanaman sayuran yang mempunyai tanaman akar seperti lobak merah.

Faez Najmuddin

Mencipta keindahan dan fungsi dalam mereka ruang yang unik dan menarik adalah minat saya. Melalui blog ini, saya berkongsi pandangan dan inspirasi saya dengan anda. Terimakasih telah membaca. :)

    Leave a Comment

    Artikel Terkait