21 Design Jubin Bilik Air Cantik Terkini

Faez July 6, 2023

Bilik mandi adalah kawasan peribadi di rumah ini yang mempunyai fungsi penting, kerana ia adalah satu-satunya tempat yang berkaitan dengan hal-hal kebersihan badan.

Selain itu, bilik air juga boleh dijadikan tempat bersantai kerana mempunyai suhu yang paling sejuk berbanding bilik lain. Sebab itu tempat ini selalu dikunjungi setiap hari.

Kerana fungsinya yang penting, menjadikan bilik mandi kelihatan selesa dan selamat adalah satu kemestian.

Salah satu perkara asas ialah memasang jubin yang cantik. Kerana warna dan gaya seramik mempengaruhi penampilan keseluruhan bilik mandi. Jubin boleh menjadikan bilik mandi kelihatan estetik dan bersih.

Jadi selain sentiasa menjaga kebersihan, bilik air juga mesti dibuat menarik. Berikut adalah inspirasi jubin bilik mandi yang cantik dan terkini.

1. Jubin bercorak dalam warna monokromatik

Pada masa ini, terdapat banyak jubin yang mempunyai motif yang cantik dengan pelbagai pilihan warna.

Ada jubin bermotif bunga, kemudian ada seramik bentuk dan bermotif heksagon. Terdapat juga motif corak jubin, seperti herringbone atau sisi.

Jangan lupa untuk memilih tema warna monokrom untuk menjadikannya kelihatan artistik dan elegan apabila digunakan.

Jubin ini juga anti-slip jadi selamat digunakan, tetapi pastikan anda memilih saiz dan ketumpatan yang betul terlebih dahulu. Anda boleh menggabungkan jenis jubin ini dengan marmar di dinding.

2. Jubin matte

Jubin matte sangat sesuai untuk anda yang sukakan gaya minimalis dan eksklusif. Untuk mencipta kesan mewah, pilih warna yang gelap tetapi lembut, seperti kelabu misalnya.

Jubin matte mempunyai tekstur kasar yang menjadikannya tidak mudah tergelincir. Jubin jenis ini sesuai dipasang di bahagian bilik mandi yang sering basah, seperti di bawah tab mandi dan pancuran mandian.

Cuma kebersihan jubin matte itu perlu diberi perhatian lebih kerana apabila ada kotoran yang mengering, ia akan kelihatan jelas.

3. Jubin corak timbul

Selain menggunakan jubin rata yang banyak digunakan, alternatif lain dalam mencantikkan bilik air ialah dengan jubin timbul.

Motif 3D pada jubin ini tidak dibuat untuk lantai, jadi lebih sesuai dipasang di dinding bilik mandi.

Untuk menonjolkan nilai estetik jubin timbul, kunci utama ialah motif garisan tiruan dan bentuk abstrak. Ini akan menjadikannya kelihatan semula jadi dan tidak membosankan.

Gabungan jubin 3D dan perabot di bilik mandi seperti tab mandi, cermin dan sinki, menjadi lebih menarik.

4. Jubin granit

Granit terkenal dengan teksturnya yang sedikit kasar dan tidak mudah licin apabila terkena titisan air.

Selain itu, jubin granit juga dilengkapi dengan penampilan yang estetik terutama bagi mereka yang menggemari nuansa klasik minimalis.

Sementara itu, bagi anda yang cenderung menggemari kesan mewah, memasang jubin granit berkonsepkan satu tona adalah pilihan yang tepat.

Sebagai variasi, sila ubah suai menjadi bentuk mendatar atau menegak. Cuma di sebalik ciri anti licin pada jubin ini dan penampilannya yang menarik, biasanya jubin granit dijual pada harga yang agak mahal.

5. Jubin dengan batu alam

Untuk membuat kesan yang lain dari yang lain dan semula jadi, menggabungkan batu asli dengan jubin boleh menjadi pilihan.

Selain menjadikannya lebih estetik, gabungan kedua-dua bahan ini juga mampu menjadikan lantai kurang licin dan rosak.

Kerana rekahan yang timbul daripada batu semula jadi menjadikannya lebih tahan terhadap pendedahan berterusan kepada air, sabun, dan cahaya matahari.

Anda hanya perlu melakukan penyelenggaraan berkala untuk mengelakkan pertumbuhan lumut pada batu semula jadi. Apabila diletakkan di dalam bilik mandi separa terbuka, batu semula jadi biasanya akan lebih mudah kering.

Faez Najmuddin

Mencipta keindahan dan fungsi dalam mereka ruang yang unik dan menarik adalah minat saya. Melalui blog ini, saya berkongsi pandangan dan inspirasi saya dengan anda. Terimakasih telah membaca. :)

    Leave a Comment

    Artikel Terkait