25 Design Pintu Pagar Rumah Terkini

Faez July 6, 2023

Pintu pagar merupakan salah satu bahagian rumah yang dilihat oleh ramai orang, kerana kedudukannya di luar. Atas sebab ini, memilih pagar tidak boleh cuai. Untuk memberi kesan yang menarik, reka bentuk pagar perlu disesuaikan dengan gaya bangunan atau fasad.

Selain itu, pagar rumah juga mestilah sesuai dengan keperluan dan persekitaran. Tujuan utama kewujudan pagar ini tidak lain tidak bukan untuk menjaga keselamatan. Oleh itu biasanya disyorkan jika pagar mempunyai ketinggian lebih kurang 2 meter.

Model pintu rumah itu sendiri bergeser, dua pintu, satu pintu, dan lain-lain. Adalah baik untuk mengetahui jenis pagar rumah, termasuk yang berikut:

1. Pintu Pagar Kayu

Kayu adalah bahan yang telah lama digunakan dalam struktur bangunan, termasuk pagar. Penampilan dan tekstur memberi kesan semula jadi kepada rumah.

Kebiasaannya model pintu putar kayu dibuat dengan mencantumkan beberapa keping kayu secara menegak untuk membentuk garisan. Pintu pagar rumah ini sesuai untuk disandingkan dengan dinding konkrit.

2. Pintu Pagar Besi

Satu lagi bahan yang tidak kurang popular ialah besi. Teksturnya yang kuat menjadikan seterika pilihan yang tepat untuk mengekalkan keselamatan rumah.

Biasanya pintu pagar besi datang dalam pelbagai model, mulai dari jalur, tertutup, trellis, atau digabungkan dengan bahan lain, seperti kayu. Untuk mengekalkan ketahanan, seterika disalut dengan cat anti karat.

3. Pintu Pagar Baja Ringan

Keluli lembut dipilih kerana kualitinya yang kukuh pada harga yang berpatutan. Tidak jauh berbeza dengan besi, aplikasi keluli lembut pada pintu pagar juga pelbagai.

Bermula dari model trellis atau garisan minimalis. Keluli lembut juga boleh digabungkan dengan bahan lain, seperti kayu dan mudah digunakan untuk pelbagai gaya rumah.

4. Pintu Pagar Perforated Metal

Mungkin istilah perforated metal tidak diketahui secara meluas oleh masyarakat umum. Model pintu pagar perforated metal itu sendiri diperbuat daripada kepingan besi yang dicetak menggunakan mesin, mengikut kehendak anda.

Paparan menunjukkan corak seperti lubang kecil. Model pintu pagar ini tahan lasak dan mampu memberikan kesan minimalis moden pada rumah.

5. Pintu Pagar Kaca

Turnstile kaca mungkin jarang dipasang di rumah secara umum. Tetapi itu tidak bermakna bahan ini tidak boleh digunakan sebagai pintu pagar.

Kaca dengan ketebalan lebih daripada 1 cm atau kaca terbaja adalah bahan yang biasa digunakan. Selain memberikan kesan yang unik, terbuka dan moden, kaca pada turnstile juga mudah diselenggara.

6. Pintu Pagar Stainless Steel

Stainless steel dikenali sebagai bahan yang tahan lama kerana ia tahan kakisan atau karat. Selain itu, bahan ini juga lebih kuat daripada kaca atau kayu dan tahan terhadap hentaman.

Turnstile model ini akan kelihatan baik apabila dipasang di rumah gaya minimalis moden. Lebih-lebih lagi jika warna bangunan rumah adalah monokrom.

7. Pintu Pagar Wire Mesh

Seperti namanya, wire mesh ialah dawai tenunan yang dibuat sedemikian rupa untuk membentuk gegelung atau kepingan. Bahan ini juga akan kelihatan estetik apabila digunakan sebagai pintu pagar.

Terutamanya di rumah gaya industri. Selain memberi kesan terbuka, pagar wire mesh juga boleh digunakan sebagai partition.

8. Pintu Pagar Laser Cut

Turnstiles laser cut sebenarnya diperbuat daripada besi, cuma dalam pembuatannya, perhiasan daripada besi, tembaga, atau plat keluli tahan karat ditambah ke permukaan.

Pintu pagar ini unik kerana mempunyai motif yang boleh dibuat mengikut citarasa. Bermula daripada motif abstrak atau labirin, tumbuhan, ruang bangunan, dan sebagainya.

Faez Najmuddin

Mencipta keindahan dan fungsi dalam mereka ruang yang unik dan menarik adalah minat saya. Melalui blog ini, saya berkongsi pandangan dan inspirasi saya dengan anda. Terimakasih telah membaca. :)

    Leave a Comment

    Artikel Terkait