25 Idea Deco Rumah Flat Kos Rendah

Faez July 6, 2023

Rumah flat mengemukakan fungsi di setiap bilik. Oleh itu, hiasan yang digunakan di rumah flat biasanya mempunyai pelbagai fungsi. Ini tidak lain bertujuan untuk menjimatkan ruang dan meminimumkan barangan yang tidak digunakan.

Tetapi apabila memilih perabot pelbagai fungsi, estetika juga tidak boleh diabaikan. Sebagai contoh, pilihan warna hendaklah monokrom atau warna lembut. Malah hiasan juga diperlukan untuk menjadikannya lebih menarik.

Sebenarnya, barang-barang hiasan di rumah flat berfungsi sebagai aksen, supaya ia tidak kelihatan kosong. Bagi anda yang memerlukan idea hiasan rumah flat kos rendah, berikut adalah beberapa cadangan.

1. Rak

Hiasan pertama yang mempunyai fungsi tetapi boleh menambah estetika ialah rak. Terdapat banyak rak yang mempunyai penampilan yang menarik, seperti rak dinding terapung untuk meletakkan buku atau hiasan.

Kemudian terdapat rak susun yang boleh digabungkan dengan meja atau almari kecil. Terdapat juga rak tangga yang biasanya diletakkan di atas lantai untuk meletakkan barang-barang seperti pakaian, kotak penyimpanan dan lain-lain.

Terdapat pelbagai jenis bahan rak, dari kayu, besi, hingga kaca. Bentuknya juga berbeza-beza, seperti model spatial, abstrak, rak, dan sebagainya.

2. Cermin

Selain untuk bersolek, cermin juga boleh menjadi hiasan untuk bilik. Lokasi cermin yang betul malah boleh mencipta ilusi visual dan berasa luas. Selain itu, ia juga boleh membantu dengan pencahayaan.

Model cermin yang betul akan mencantikkan lagi bilik. Terdapat beberapa pilihan model yang boleh digunakan di rumah flat. Yang pertama ialah cermin dengan bingkai geometri, seperti bulatan, segi empat sama atau segi empat tepat.

Kemudian cermin bohemian dengan bingkai macrame. Pilihan terakhir ialah cermin besar yang boleh dibuat menjadi dinding pada masa yang sama.

3. Organizer

Timbunan barang yang tidak teratur akan menjadikan bilik jauh dari minimalis. Salah satu penyelesaian untuk mengatasi masalah ini adalah dengan memasang organizer atau tempat penyimpanan.

Item ini juga mampu menghiasi bilik jika anda memilih model yang betul. Beberapa contoh penganjur, contohnya, penyangkut baju atau kunci, laci, bakul atau kotak, tempat alat tulis pejabat, balang, ram dinding, dan lain-lain.

Apabila memilih organizer, ia tidak boleh sewenang-wenangnya, warna dan model mesti disesuaikan dengan konsep bilik untuk memastikan ia minimalis.

4. Lampu

Lampu berfungsi sebagai pencahayaan bilik dan mampu menjadikan bilik kelihatan cantik dari segi estetika. Terdapat beberapa jenis lampu yang biasa digunakan pada rumah flat.

Seperti candelier, dengan beberapa model dari industri yang diperbuat daripada besi, bentuk rata moden, atau candelier mini. Kemudian terdapat lampu lantai yang biasanya diletakkan di sudut bilik. Terdapat juga banyak model, seperti arca atau ringkas.

Bahan-bahannya juga pelbagai seperti kayu, rotan, besi, dan keluli tahan karat. Akhir sekali, lampu meja yang agak kecil dan boleh digabungkan dengan perabot.

6. Tanaman hias

Sentuhan alam semula jadi di rumah flat sudah tentu menjadikannya kelihatan lebih natural. Banyak tanaman hiasan dipilih untuk menjadikannya kelihatan seperti itu.

Tetapi bukan sebarang tumbuhan boleh digunakan. Beberapa tumbuhan hiasan yang sesuai ialah yang mempunyai bentuk yang berkadar dan tidak kelihatan sesak. Beberapa contoh adalah, aloe vera, sansevieria, spider plant, kaktus, hingga money tree.

Tumbuhan hiasan berguna untuk mengurangkan kebimbangan atau juga membantu pernafasan. Jadi tumbuhan hiasan mempunyai fungsi yang baik selain daripada sekadar hiasan.

7. Diffuser, Humidifier, dan Purifier

Diffuser adalah alat yang berguna untuk membersihkan udara di dalam bilik. Diffuser juga boleh memberikan wangian aromatik.

Sementara itu, humidifier mampu menambahkan lembapan pada udara, menjadikannya sesuai digunakan ketika udara panas atau kering.

Manakala purifier pula berfungsi menapis udara kotor dan menapis agar bersih. Ketiga-tiga alat ini selain dapat menyihatkan ruangan, juga dapat menambahkan estetika. Cara kerjanya juga mudah kerana hanya memerlukan air dan mampu bekerja dalam jangka masa yang lama.

Faez Najmuddin

Mencipta keindahan dan fungsi dalam mereka ruang yang unik dan menarik adalah minat saya. Melalui blog ini, saya berkongsi pandangan dan inspirasi saya dengan anda. Terimakasih telah membaca. :)

    Leave a Comment

    Artikel Terkait