25+ Design Rumah Kecil Tapi Cantik untuk Inspirasi

Faez July 6, 2023

Kini kecenderungan orang ramai membina rumah kecil semakin tinggi. Ini kerana tanah untuk pembangunan kediaman semakin terhad dan selain itu ia juga dapat menjimatkan bajet.

Namun siapa sangka jika ternyata rumah kecil itu tidak kurang menariknya. Malah boleh dikatakan sekarang zaman rumah kecil atau minimalis. Biasanya saiz rumah adalah sekitar 72 meter persegi. Walaupun begitu, itu tidak bermakna ia hanya sebuah bilik tidur.

Jika anda boleh mereka bentuk dan menghiasnya, maka rumah kecil boleh diubah menjadi rumah yang cantik dan selesa. Ingin tahu tentang jenis inspirasi rumah yang kecil tetapi cantik? Baca artikel ini sepenuhnya.

1. Rumah Modern Minimalist

Konsep rumah modern minimalist adalah antara idea yang sesuai untuk kediaman bersaiz kecil. Menonjolkan sedikit hiasan, konsep ini memang mengemukakan kesan yang mudah, baik dari segi bentuk mahupun fungsi.

Rumah berkonsepkan modern minimalist juga mengutamakan kebersihan, keterbukaan, dan pencahayaan yang optimum.

Manakala dari segi estetika, rumah berkonsepkan modern minimalist menitikberatkan ketegasan dan personaliti, sehingga akan mendedahkan ciri-ciri fizikal dan tekstur bahan yang digunakan.

2. Rumah Kayu

Banyak rumah kayu mengambil inspirasi daripada gaya bangunan Eropah Timur dan gaya Scandinavia. Malah, sebenarnya rumah kayu juga digunakan secara meluas di Asia termasuk di Asia Tenggara dan khususnya di Malaysia seperti rumah panggung.

Terdapat beberapa aspek rumah kayu yang menjadikannya menarik. Pertama, kerana bahan kayu mempunyai jangka hayat yang panjang dan penyelenggaraan adalah murah dan cepat. Kemudian dari segi estetika, rumah kayu mempunyai rupa semula jadi.

Tidak hairanlah, jika rumah kayu adalah rumah yang mempunyai kecekapan tenaga yang tinggi.

3. Rumah Bata

Rumah bata adalah abadi, walaupun seawal 7000 SM. Membina rumah yang berdinding bata akan memberikan kesan rasa tradisional yang kuat.

Walaupun begitu, kesan keanggunan dan kesejukan masih dapat dirasai. Rumah bata sebenarnya terdapat dalam seni bina persekutuan, Georgia, kebangkitan Gothic, gaya Tudor, atau seni bina romantik Richardsonian.

Namun, siapa sangka elemen bata juga boleh diterapkan pada rumah kecil. Rumah bata mempunyai banyak kelebihan, seperti ketahanan yang lama dan penyelenggaraan yang rendah.

4. Rumah Tropical Modernism

Sebagai sebuah negara yang beriklim tropika, Malaysia dikurniakan musim panas dan hujan yang hampir dirasai sepanjang tahun.

Salah satu cara untuk menyesuaikan diri dengan keadaan semula jadi, kemudian membina rumah yang betul adalah penyelesaiannya. Salah satunya ialah tropical modernism.

Gaya seni bina yang berasal dari Sri Lanka ini menggabungkan estetika kontemporari. Hasilnya ialah sebuah rumah dengan pengaruh antarabangsa tetapi kaya dengan daya tarikan serantau. Ciri-cirinya ialah kaca besar, teres terbuka, dan warna putih dengan sentuhan kayu atau batu.

5. Rumah Coastal

Rumah coastal ialah seni bina yang mempunyai ciri-ciri menonjolkan elemen semula jadi laut, pasir, dan langit. Rumah coastal berbeza dengan rumah gaya nautika.

Pada mulanya, gaya rumah pantai berasal dari pantai di Atlantik, dan berkembang mengikut wilayah masing-masing. Rumah coastal membenamkan suasana damai dan tenang di dalam bangunan.

Putih dan biru muda biasanya digunakan secara dominan. Untuk menguatkan, biasanya ditambah kerang atau ikan aksesori. Rumah pinggir pantai sesuai dibina di kawasan sepanjang pantai.

6. Rumah Kontena

Rumah kontena adalah rumah yang menggunakan kargo perkapalan sebagai bahan utamanya. Ini dipilih bukan tanpa sebab, kerana pada asasnya rumah kontena bertujuan untuk mesra alam.

Ini kerana rumah kontena memainkan peranan dalam mengurangkan sisa pembinaan. Selain itu, dengan reka bentuk yang cekap dan fungsi yang tinggi, rumah kontena boleh direka bentuk mengikut ciri-ciri yang diminati.

Garis tegas pada bekas, jadikan ia kelihatan moden dan penuh kesederhanaan. Untuk membina rumah kontena juga agak cepat daripada rumah secara umum.

Faez Najmuddin

Mencipta keindahan dan fungsi dalam mereka ruang yang unik dan menarik adalah minat saya. Melalui blog ini, saya berkongsi pandangan dan inspirasi saya dengan anda. Terimakasih telah membaca. :)

    Leave a Comment

    Artikel Terkait