21 Design Bilik Air Cantik dan Simple

Faez July 6, 2023

Bilik air biasanya digunakan untuk membersihkan diri daripada kotoran. Walaupun bilik ini sinonim dengan perkataan kotor, ia bukanlah alasan untuk tidak terurus. Alangkah baiknya jika bilik air ini sentiasa selesa juga.

Satu perkara yang mesti dipertimbangkan ialah reka bentuk bilik mandi. Membuat bilik mandi yang indah tidak perlu megah, kerana ia boleh dibuat semudah mungkin. Lebih-lebih lagi, banyak bilik air sengaja dibuat tidak terlalu luas, jadi aspek kefungsian mesti diutamakan.

Jika anda kebetulan ingin mengubahsuai atau membina bilik mandi, beri perhatian kepada cadangan reka bentuk bilik mandi yang cantik dan ringkas berikut.

1. Design bilik air ruang memanjang

Bagi anda yang mempunyai kekangan ruang terhad, reka bentuk bilik mandi ruang memanjang ini mungkin penyelesaiannya. Penting untuk diperhatikan ialah warna latar belakang bilik mandi.

Kami mengesyorkan anda memilih warna terang seperti putih supaya ia kelihatan luas. Untuk menjimatkan ruang, gunakan tempat duduk tandas supaya anda tidak perlu membina tab air.

Di samping itu, pasang pancuran mandian untuk mandi. Untuk menjadikannya kelihatan estetik, pasangkan hiasan yang sesuai seperti penyangkut atau tumbuhan.

2. Design bilik air yang kecil dan menawan

Banyak bilik mandi adalah kecil dalam lingkungan 2 meter persegi. Walaupun ia sebenarnya kecil, dengan mereka bentuknya sebaik mungkin, bilik mandi boleh kelihatan menawan.

Lebih-lebih lagi jika anda menggunakan cat monokrom sebagai warna utama bilik. Gunakan falsafah minimalis dengan mengelak daripada memasang cetakan kecil yang sebenarnya memakan ruang.

Di samping itu, sapukan warna monokrom pada bilik untuk menjadikannya kelihatan lebih luas. Elakkan juga memasang tab mandi air dan gantikannya dengan pancuran mandian.

3. Design bilik air industri

Perasaan vintaj dan moden ialah sesuatu yang boleh didapati di dalam bilik gaya industri. Ternyata gaya ini juga sesuai jika digunakan sebagai reka bentuk bilik mandi.

Untuk mempersembahkan gaya ini, pilih bahan yang memaparkan tekstur semula jadinya, seperti besi, simen dan kayu. Jangan lupa untuk menyesuaikan ketinggian bilik mandi supaya ia dapat memberikan ilusi skala.

Reka bentuk perindustrian ini akan menyerlahkan kesan hangat, maskulin, dan penggunaan lantai kayu menjadikan bilik tidak licin.

4. Design bilik air semi outdoor

Design bilik mandi ini adalah jawapan untuk anda yang ingin mencipta bilik mandi dengan pencahayaan semula jadi dan peredaran udara. Semi outdoor adalah konsep yang tepat tanpa risau akan diganggu privasi.

Bilik ini sesuai diletakkan di sudut bilik yang berdinding tinggi. Pastikan juga menjauhi bilik yang biasa digunakan oleh orang lain.

Untuk menambah kesejukan bilik, buat bumbung terbuka, dinding kaca dan tanaman hiasan di sudut bilik.

5. Design bilik air dengan tab mandi

Mandi memang satu perkara yang menyeronokkan dan boleh menghilangkan stress. Salah satu cara untuk dapat berendam di rumah adalah dengan memasang tab mandi di bilik mandi.

Walaupun saiz bilik air kecil, jika ia direka dengan betul, tab mandi masih boleh digunakan. Untuk nampak lebih menawan, pasang gabungan warna terang dan putih.

Tanaman hiasan dinding juga boleh digunakan sebagai hiasan. Untuk menjimatkan ruang, pasang perabot dengan fungsi tinggi seperti rak besi untuk meletakkan peralatan mandian dan penyangkut.

6. Design bilik air wall mounted

Cara lain yang boleh digunakan untuk menjimatkan ruang ialah dengan memasang tandas pada dinding atau wall mounting. Supaya kedudukan tandas yang terapung dan melekat akan menjimatkan ruang dalam bilik air.

Peralatan bilik mandi boleh diletakkan di sekelilingnya seperti tong sampah, berus lantai dan cecair pembersih bilik mandi.

Di samping itu, kerana belakang adalah dinding ia boleh bersandar. Untuk mencantikkan bilik, pasang juga kaca tanpa bingkai atau pintu gelangsar.

Faez Najmuddin

Mencipta keindahan dan fungsi dalam mereka ruang yang unik dan menarik adalah minat saya. Melalui blog ini, saya berkongsi pandangan dan inspirasi saya dengan anda. Terimakasih telah membaca. :)

    Leave a Comment

    Artikel Terkait