25 Idea Bilik Tidur Mewah Moden + Gambar

Faez July 6, 2023

Sebagai bilik yang paling banyak diduduki di dalam rumah, bilik itu mesti dibuat seselesa mungkin. Mempunyai bilik tidur mewah moden mungkin menjadi impian ramai orang.

Untuk mewujudkannya tidaklah sesukar yang dibayangkan. Kerana bilik tidur yang mewah tidak bermakna anda perlu memiliki rumah yang tersergam indah dahulu.

Reka bentuk bilik tidur mewah moden seperti hotel lima bintang, sebenarnya boleh digunakan untuk semua rumah. Tetapi itu tidak bermakna ia boleh dibuat secara rawak.

Kesan mewah dan moden hanya boleh diperolehi daripada bilik bersaiz ideal mengikut gaya yang bakal diterapkan. Jika secara kebetulan anda ingin mereka bentuk bilik tidur mewah moden, pertimbangkan inspirasi berikut.

1. Minimalist

Untuk mencipta bilik tidur mewah moden, anda boleh memilih gaya minimalist yang ringkas. Biasanya, bilik tidur mewah modern minimalist akan dibuat dengan hiasan yang minimum dan mengutamakan fungsi dan nilai ekonomi perabot.

Oleh itu, perabot pelbagai fungsi adalah pilihan yang tepat. Penampilan akan cenderung menjadi monokrom atau dengan memaparkan garis tegas dan tekstur bahan yang digunakan.

Gaya minimalist juga memerlukan pencahayaan yang optimum, jadi adalah lebih baik jika ia dilengkapi dengan cermin besar atau tingkap. Gaya ini agak lebih berpatutan daripada gaya bilik tidur mewah moden yang lain.

2. Futuristik

Inspirasi untuk bilik tidur mewah moden yang tidak kurang unik adalah konsep futuristik. Gaya ini sering dikaitkan dengan fiksyen sains atau Sci-Fi. Reka bentuk moden ini didatangkan dengan watak dinamik dan metalik.

Gaya ini juga dicirikan oleh kehadiran bentuk geometri, sama ada garis atau lengkung di dalam bilik. Manakala warna yang digunakan lebih kepada monokrom seperti warna neutral atau metalik.

Manakala bahan perabot pula berasal dari logam, plastik, kulit, atau kaca. Futuristik juga sinonim dengan perabot berteknologi pintar. Gaya bilik mewah moden ini memerlukan bajet yang tinggi.

3. Industrial

Gaya industri terkenal dengan menonjolkan tekstur bahan mentah yang digunakan. Selalunya, bilik tidur gaya industri moden menampilkan rasuk kayu, lantai konkrit, paip terdedah atau dinding bata.

Sebenarnya reka bentuk ini memerlukan perkadaran dalaman yang betul. Apabila mereka bentuk bilik gaya industri, bilik mesti dibuat tinggi, besar dan terbuka.

Oleh itu, pemilihan perabot yang betul juga boleh membantu mewujudkan sempadan dalam ruang supaya ia tidak terasa kosong. Di samping itu, lebih banyak warna neutral atau earthtone akan digunakan di dalam bilik. Gaya ini juga memerlukan bayaran yang tinggi.

4. Glam

Glam atau glamor adalah gaya reka bentuk kontemporari yang juga boleh digunakan untuk bilik tidur. Gaya yang cukup popular ini mampu memberi kesan mewah.

Gaya ini sebenarnya hanyalah versi ringkas gaya Hollywood Glam atau regency. Perabot yang dipilih boleh dari zaman klasik hingga moden. Walaupun ia mengandungi elemen klasik tetapi perlu dibuat semudah mungkin.

Intipati glam adalah untuk memaparkan kemewahan perabot sedia ada, sama ada nilai ekonomi, nilai sejarah atau butiran. Perkadaran bilik juga boleh dibuat simetri atau tidak simetri. Untuk mencipta gaya Glam memerlukan belanjawan yang mahal.

Petua dan cara

Selain menerapkan gaya ini terdapat juga beberapa alternatif yang boleh dilakukan. Antaranya adalah dengan mengambil kira tip dan petua untuk menjadikan bilik tidur kelihatan mewah, iaitu:

a. Meletakkan permaidani

Permaidani mampu memberikan kehangatan dan tekstur paparan di dalam bilik tidur. Ini adalah cara yang agak mudah dan murah untuk memohon. Pilih gaya dan motif yang anda suka sesuai dengan konsep.

b. Mempamerkan seni

Paparkan karya seni di dalam bilik, seperti lukisan, arca atau foto. Tentukan tema yang sesuai dengan konsep bilik tidur. Karya seni akan membawa lebih nilai kepada bilik, sama ada bersejarah atau ekonomi.

c. Menambahkan lampu gantung

Jika kamar anda selama ini menggunakan lampu bohlam sebagai alat penerangan, maka coba ganti dengan lampu gantung. Tidak banyak uang yang dibutuhkan, meskipun begitu kesan mewah bisa didapatkan.

d. Kemas barang

Barangan yang berselerak di dalam bilik tidur akan memberikan kesan yang kucar-kacir dan jauh dari rasa mewah. Anda boleh mula mengemas barang dengan penganjur dan meminimumkan barang di atas lantai.

e. Menaik taraf perabot

Menaik taraf perabot yang mempunyai rupa lalai adalah satu kemestian jika anda inginkan suasana bilik mewah moden. Jangan lupa gantikan dengan barangan berkualiti tinggi dan juga visual yang menarik.

f. Menambah tanaman hiasan

Seperti biasa, cara terpantas untuk menjadikan bilik biasa kelihatan mewah adalah dengan menambah tanaman hiasan. Seperti paku pakis atau kaktus. Jangan lupa untuk menyesuaikan saiz dengan gaya bilik.

Faez Najmuddin

Mencipta keindahan dan fungsi dalam mereka ruang yang unik dan menarik adalah minat saya. Melalui blog ini, saya berkongsi pandangan dan inspirasi saya dengan anda. Terimakasih telah membaca. :)

    Leave a Comment

    Artikel Terkait