25 Idea Hiasan Bilik Gaming Simple

Faez July 6, 2023

Bilik gaming adalah impian ramai orang. Lebih-lebih lagi sekarang ini banyak influencer telah datang dari dunia gaming. Bermula daripada pencipta kandungan, penstriman, kepada pemain e-Sport.

Walaupun pada asalnya mereka bentuk bilik gaming boleh dikatakan sukar dan mudah. Untuk mencipta bilik gaming yang baik, pengiraan yang betul diperlukan untuk menjadikannya selesa dan estetik.

Selain itu, pilihan perabot, warna lampu dan reka bentuk boleh menjejaskan pengalaman bermain seseorang.

Nasib baik, kini terdapat banyak inspirasi gerai permainan mudah yang boleh diaplikasikan, termasuk untuk ruang terhad.

Jika anda merancang untuk membuat bilik gaming, maka tidak ada salahnya mengikuti beberapa inspirasi bilik gaming simple dalam artikel berikut.

1. Bilik Gaming Simple Minimalis

Design minimalis kini digemari ramai orang. Lebih-lebih lagi, reka bentuk ini sesuai digunakan di dalam bilik dengan kawasan yang terhad.

Selain itu, minimalisme juga mengutamakan fungsi. Gerai permainan yang direka bentuk minimalis akan kelihatan ringkas dan tidak terlalu sesak supaya mudah untuk digunakan.

Anda boleh mencipta bilik gaming minimalis bermula dengan meja dan kerusi padat. Pasang monitor di dinding, kemudian letakkan CPU dan sistem bunyi di atas meja.

Jangan lupa buat almari di bawah meja untuk menyimpan barang yang anda tidak gunakan. Sapukan juga warna monokrom.

2. Bilik Gaming Simple Dengan Lampu RGB

Ramai orang berfikir bahawa bilik gaming tidak akan lengkap tanpa lampu RGB. Gabungan warna dalam lampu RGB sememangnya mampu melahirkan rasa futuristik, sesuatu yang sinonim dengan teknologi.

Kini anda tidak perlu risau tentang mencipta bilik gaming dengan lampu RGB. Kerana, terdapat banyak kedai offline atau online yang menyediakan lampu strip LED dengan konfigurasi warna yang berbeza.

Tetapi, itu tidak bermakna anda boleh memasangnya secara sembarangan di dalam bilik anda. Kerana untuk mengelakkan pencemaran cahaya, lampu jalur LED mesti dipasang tersembunyi di bawah perabot, seperti meja, kabinet, atau monitor.

3. Bilik Gaming Simple Bergaya Industri

Banyak design yang sesuai untuk bilik gaming. Salah satu yang turut menjadi trend dalam bidang reka bentuk dalaman ialah gaya industri.

Design ini nampak unik kerana ia menekankan kesan keterbukaan dan ketegasan. Jadi jangan terkejut jika reka bentuk ini banyak digunakan oleh lelaki, kerana ia cenderung maskulin.

Gaya industri akan mendedahkan bahan yang digunakan. Seperti menunjukkan susunan kabel, tekstur kayu atau besi pada perabot, dan dinding yang belum siap.

Walaupun begitu, reka bentuk industri juga masih mengambil kira aspek kekemasan. Jadi susunan perabot juga mestilah berkadar, supaya nampak menarik.

4. Bilik Gaming Simple Kalis Bunyi

Hampir semua orang mempunyai hobi bermain game, tanpa mengira genre. Lebih-lebih lagi jika hobi ini juga boleh mendatangkan pendapatan.

Seperti contohnya dengan mencipta kandungan atau penstriman. Tetapi untuk melakukan itu tidak semudah yang dibayangkan. Terutama jika anda ingin mencipta kandungan dengan bunyi yang berkualiti, tanpa bunyi atau bunyi yang tidak diingini.

Satu cara untuk menyelesaikan masalah ini ialah menjadikan bilik gaming kalis bunyi. Untuk membuatnya sebenarnya agak mudah. Anda hanya perlu memasang permaidani di lantai dan dinding bilik. Kerana permaidani berfungsi sebagai penebat bunyi yang baik.

5. Bilik Gaming Simple Bersepadu

Jika anda benar-benar ingin menjimatkan ruang bilik tetapi masih boleh bermain game, maka satu jalan keluar yang berkesan ialah mencipta bilik game bersepadu.

Caranya ialah dengan menggabungkan katil dengan set PC di bawahnya. Cuma untuk membuatnya diperlukan bahan yang kukuh.

Kerana kemudiannya, bahagian atas digunakan sebagai katil dan bahagian bawah adalah untuk meletakkan PC dan peranti sokongannya, seperti CPU, papan kekunci, sistem bunyi, dan aksesori lain.

Untuk nampak menarik, jangan lupa berikan warna yang nampak harmoni. Jadi kaedah ini boleh menjadi penyelesaian supaya anda masih boleh bermain dalam bilik yang sempit.

Faez Najmuddin

Mencipta keindahan dan fungsi dalam mereka ruang yang unik dan menarik adalah minat saya. Melalui blog ini, saya berkongsi pandangan dan inspirasi saya dengan anda. Terimakasih telah membaca. :)

    Leave a Comment

    Artikel Terkait