25 Idea Warna Cat Luar Rumah Terkini

Faez July 6, 2023

Proses memilih warna cat luaran rumah boleh menjadi sukar apabila terdapat terlalu banyak pilihan. Anda pasti teringin untuk rumah anda kelihatan moden dan cantik, tanpa membuat sebarang kesilapan warna.

Tambahan pula, kos cat boleh menjadi mahal, oleh itu, kami harus bijak memilih cat warna rumah kami.

Jika anda perlukan bantuan untuk memilih warna yang sesuai dan moden untuk luaran rumah anda, berikut ialah 5 petua untuk anda.

Pilihan Warna Cat Dinding

Pertama sekali, anda harus memilih rona warna cat anda. Adakah warna terang, pertengahan atau gelap lebih sesuai untuk luaran rumah anda?

Warna yang terang termasuk putih, gading dan hijau pudina. Warna yang gelap pula termasuk kelabu dan biru gelap. Warna-warna ini sesuai untuk dijadikan warna utama luaran rumah anda.

Dalam masa kini, anda juga boleh mencampurkan warna untuk mendapatkan warna yang paling sesuai untuk rumah anda.

Tambahan pula, anda boleh merujuk kepada laman web seperti Pinterest untuk mencari ilham untuk memilih warna anda.

Jika anda masih ragu-ragu, anda boleh merujuk kepada pakar dekorasi untuk memilih warna cat anda.

Gunakan Cat Yang Berkualiti

Cat berkualiti tinggi mempunyai bahan-bahan yang menjadikan aplikasi cat lebih licin, mudah dan tahan lama.

Anda pasti tidak mahu mengecat semula dinding anda setiap tahun kerana pudar dan retak, maka cat berkualiti tinggi adalah pilihan terbaik untuk anda.

Ia juga memastikan dinding luaran anda kelihatan hebat dan tahan lama kerana formulanya dibuat untuk bertahan dalam semua jenis keadaan persekitaran.

Selain itu, cat berkualiti tinggi mempunyai lebih pigmentasi daripada cat berkualiti rendah.

Ini penting kerana pigmentasi yang baik memberikan lebih liputan, warna dan kedalaman pada hasil cat anda. Pigmen cat boleh menyembunyikan warna lama atau tanda dengan mudah.

Warna Bumbung

Anda harus mengambil perhatian tentang warna bumbung anda dan elakkan pertembungan dengan warna luaran anda.

Contohnya, kalau anda mempunyai bumbung coklat gelap dengan sedikit warna merah, warna seperti biru dan hijau tidak sesuai untuk warna utama luaran anda.

Anda harus memilih warna utama neutral untuk luaran rumah anda supaya kelihatan cantik dan sesuai. Jika anda mempunyai bumbung hitam, anda boleh memilih warna apa sahaja.

Kawasan Rumah

Rumah jiran-jiran anda boleh memberi idea untuk memilih warna cat anda, tetapi anda tidak harus meniru warna tersebut.

Anda boleh memilih warna yang membezakan rumah anda tetapi warna tersebut tidak harus bertembung dengan bangunan berdekatan.

Anda boleh melihat persekitaran rumah anda dan perhatikan reka bentuk bangunan lain dan juga warna alam semula jadi seperti pokok dan tumbuhan lain untuk memilih warna yang sesuai dan cantik.

Taman di halaman depan juga boleh memberi inspirasi kepada kombinasi warna yang menarik untuk rumah anda.

Akhir sekali, anda boleh memerhatikan tempat matahari menyinari rumah anda dan kedudukan rumah anda dalam persekitaran.

Warna memerlukan cahaya, dan kualiti cahaya sentiasa mempengaruhi warna.

Kesan Cahaya

Cahaya matahari yang berlebihan akan menjadikan ton warna luaran rumah anda lebih terang atau biru secara drastik.

Walaupun sukar dipercayai, anda harus memilih ton warna yang 2 atau 3 kali lebih gelap daripada warna yang anda ingin miliki.

Ini supaya anda boleh mendapatkan warna seimbang yang tidak akan kelihatan terlalu terang di bawah cahaya matahari.

Jika anda mahukan bahagian luar rumah anda berwarna putih, pilihlah ton warna putih yang lebih gelap.

Idea Warna Cat Luar Rumah Moden

Siapa yang tidak mahu memiliki rumah yang kelihatan cantik dan menawan? Untuk membuat ini berlaku, sudah tentu, tidak sukar. Asalkan boleh buat pilihan dan kombinasi warna cat yang betul.

Seperti warna cat rumah yang sejuk, sudah tentu ia boleh membuatkan mood lebih ceria. Lebih-lebih lagi di tengah-tengah keadaan cuaca panas Malaysia.

Pada masa ini, terdapat banyak warna cat dinding yang cerah dan ceria, kerana ia dianggap melambangkan kebahagiaan dan simbol tuah bagi penduduk. Lagi cool, ini boleh jadi tempat melabur dalam dunia hartanah. Tetapi kerana popularitinya, ia adalah tepat cat luaran dengan warna terang yang mesti dipilih dengan teliti.

Adakah anda sedang mencari inspirasi warna cat dinding luaran terkini? Semak cadangan dalam artikel berikut.

1. Warna cat dinding luaran terkini dengan skema ivory, turquoise, atau putih

Skim warna luaran ini boleh memberikan rasa terang kepada rumah. Pemilihan warna ini sesuai digunakan di rumah dengan bentuk simetri di kedua-dua belah. Selain mencipta kesan elegan pada rumah, sisi romantik nostalgia juga dapat dilihat.

Ketiga-tiga warna ini sebenarnya mempunyai warna yang hampir sama, cuma gabungan ketiga-tiga warna tersebut mewujudkan kontras dan kedalaman warna dalam bangunan.

2. Cat dinding luar rumah dengan skema warna kuning sawi dan coklat

Kuning mustard kini menjadi kegemaran pereka, baik di dalam dan luar negara. Tetapi, bukan sahaja terhad kepada fesyen, warna kuning mustard juga diterapkan pada bangunan.

Terutama apabila digabungkan dengan coklat, ia mewujudkan rasa cerah dan kontemporari. Kedua-dua warna ini lebih baik digunakan pada rumah kayu, kerana ia boleh mencipta kesan klasik.

3. Warna cat pic untuk bahagian luar rumah bagi menceriakan suasana

Warna pic sebenarnya popular pada tahun 1980-an sebagai salah satu warna untuk cat dinding luar. Walaupun ia tidak begitu popular sekarang kerana ia kurang terkawal berbanding skema warna lain.

Tapi tidak ada salahnya untuk menghidupkan warna pastel lembut ini. Warna pic boleh digabungkan dengan kelabu, putih, hingga hijau. Selain mencipta kesan retro, warna ini juga cerah.

4. Warna cat dinding luar putih dan kelabu yang sinonim dengan pinggir bandar

Banyak warna rumah pinggir bandar di Amerika Syarikat biasanya didominasi oleh warna putih dan kelabu muda. Skema warna ini biasa di rumah gaya Tudor.

Selain warna ini, warna lain juga boleh digunakan pada rumah pinggir bandar, seperti emas, merah desa, hingga kelabu gelap untuk memberikan kedalaman warna pada rumah. Kombinasi warna ini mampu memberikan rasa cerah dan tenang pada kediaman.

5. Warna cat untuk bahagian luar rumah didominasi oleh warna hijau hutan semula jadi

Walaupun hijau cenderung mempunyai kesan gelap dan suram, apabila digabungkan dengan warna yang betul, ia boleh menjadikannya lebih meriah. Contohnya, dengan menggabungkan dengan warna oren atau tekstur kayu.

Selain itu, oren melambangkan kegembiraan dan positif. Ia akan menjadi lebih lengkap jika anda menambah pencahayaan dari lampu kuning supaya rumah akan berasa berwarna-warni dan mempunyai pernyataan warna yang kuat.

6. Warna cat dinding luar burgundy yang mewah

Mewah! itulah kesan yang akan anda perolehi jika anda memilih warna burgundy di bahagian luar rumah. Warna pepejal akan memberikan kesan yang mantap pada bangunan.

Lebih lengkap, jika di sekeliling rumah terdapat pokok-pokok yang rendang atau tumbuh-tumbuhan hijau, maka kesan sejuk akan muncul. Walau bagaimanapun, jika anda tidak berani mengecat keseluruhan dinding luar dengan burgundy, mulakan dengan warna pintu atau bingkai.

Faez Najmuddin

Mencipta keindahan dan fungsi dalam mereka ruang yang unik dan menarik adalah minat saya. Melalui blog ini, saya berkongsi pandangan dan inspirasi saya dengan anda. Terimakasih telah membaca. :)

    Leave a Comment

    Artikel Terkait